Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szakszuka z kuminem

Szakszuka z chlebem na talerzu, screen z YouTube

Orientalne śniadanie na zamówienie. Chociaż wymaga nieco wysiłku, to jednak wciąż pozostaje proste. A smak, jaki się z nim wiąże, jest wprost wyborny.

Składniki

  • Chleb wiejski
  • Jajko (2 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Cebula dymka (1 sztuka)
  • Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
  • Masło (2 łyżki)
  • Kumin (2 szczypty)
  • Olej (2 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Passata pomidorowa (7 łyżek)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Olej przelewamy na patelnię i rozgrzewamy go. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Cebulę delikatnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chili, kumin i pulpę. Ogień zmniejszamy, a całość dusimy przez 4-5 minut pod przykryciem.

Teraz kroimy chleb na kromki. Polewamy je oliwą z oliwek i podpiekamy przez chwilę w piekarniku. Następnie dodajemy na patelnię z cebulą odrobinę wody, a także szczyptę soli i pieprzu.

Na patelni mieszamy cebulę z pomidorami. Zawartość patelni rozgarniamy na boki w taki sposób, żeby w środku utworzyła się odrobina wolnej przestrzeni. Tam właśnie wbijamy jajka. Patelnię ponownie przykrywamy do momentu, aż jajka się zetną.

Całość przekładamy na talerze. Danie przyozdabiamy posiekanym szczypiorkiem i młodą cebulą. Pyszne orientalne śniadanie podajemy z podpieczonymi kromkami chleba.

Powiązane posty