Orientalne śniadanie na zamówienie. Chociaż wymaga nieco wysiłku, to jednak wciąż pozostaje proste. A smak, jaki się z nim wiąże, jest wprost wyborny.
Składniki
- Chleb wiejski
- Jajko (2 sztuki)
- Cebula (1 sztuka)
- Cebula dymka (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
- Masło (2 łyżki)
- Kumin (2 szczypty)
- Olej (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Passata pomidorowa (7 łyżek)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Olej przelewamy na patelnię i rozgrzewamy go. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Cebulę delikatnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chili, kumin i pulpę. Ogień zmniejszamy, a całość dusimy przez 4-5 minut pod przykryciem.
Teraz kroimy chleb na kromki. Polewamy je oliwą z oliwek i podpiekamy przez chwilę w piekarniku. Następnie dodajemy na patelnię z cebulą odrobinę wody, a także szczyptę soli i pieprzu.
Na patelni mieszamy cebulę z pomidorami. Zawartość patelni rozgarniamy na boki w taki sposób, żeby w środku utworzyła się odrobina wolnej przestrzeni. Tam właśnie wbijamy jajka. Patelnię ponownie przykrywamy do momentu, aż jajka się zetną.
Całość przekładamy na talerze. Danie przyozdabiamy posiekanym szczypiorkiem i młodą cebulą. Pyszne orientalne śniadanie podajemy z podpieczonymi kromkami chleba.