Tłusty czwartek jest znakomitym momentem, żeby wypróbować nową wersję wybornych pączków fit. Są zdrowsze od tradycyjnych pączków, a przy tym równie smaczne!
Składniki na pączki
- Jajka (w sztuki)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
- Mąka orkiszowa (315 g)
- Olej kokosowy (125 g)
- Świeże drożdże (35 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Powidła śliwkowe (1 słoik)
- Sól (szczypta)
Składniki na lukier
- Krem kokosowy (1 puszka)
- Laska wanilii (1 sztuka)
- Syrop klonowy (2 łyżki)
Przygotowanie
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 50 oC. Do miski nakładamy cukier trzcinowy, drożdże, łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Całość odstawiamy na ok. 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy resztę cukru i mąki oraz wlewamy pozostałą część mleka. Dodajemy również szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy olej kokosowy. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut. Musi stać się gładkie i lśniące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Naczynie odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia ciasta.
Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i przekładamy na nią ciasto. Ponownie je wyrabiamy przez kilka minut i zaczynamy wałkować (grubość ok. 1 cm). Następnie wycinamy koła z pomocą okrągłej formy lub szklanki – dokładnie tak, jak przy robieniu pierogów. Na każdy krążek nakładamy łyżkę wcześniej przygotowanych powideł. Każdy pączek sklejamy i formujemy z niego charakterystyczną kulkę.
Tak przygotowane pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobrze będzie, jeśli na dno piekarnika włożymy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, co przyspieszy proces wyrastania pączków.
W tym czasie przygotowujemy garnek. W tym celu nalewamy do niego ok. 5 cm wody, a jego wierzch przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i mocno obwiązujemy, żeby to przykrycie dobrze się trzymało. Naczynie zakrywamy przykrywką i włączamy palnik, żeby zagotować wodę. Teraz wyjmujemy pączki z piekarnika i układamy je na gazie lub ściereczce na garnku, przykrywając pączki miską odwróconą dnem do góry. W ten sposób parujemy pączki przez ok. 5 minut.
Na koniec wystarczy w osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na lukier, którym ozdobimy przełożone na talerz pyszne fit pączki.