Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Fit pączki na tłusty czwartek

Pączki z różnymi rodzajami polewy, screen z YouTube

Tłusty czwartek jest znakomitym momentem, żeby wypróbować nową wersję wybornych pączków fit. Są zdrowsze od tradycyjnych pączków, a przy tym równie smaczne!

Składniki na pączki

  • Jajka (w sztuki)
  • Mleczko kokosowe (100 ml)
  • Mąka orkiszowa (315 g)
  • Olej kokosowy (125 g)
  • Świeże drożdże (35 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Powidła śliwkowe (1 słoik)
  • Sól (szczypta)

Składniki na lukier

  • Krem kokosowy (1 puszka)
  • Laska wanilii (1 sztuka)
  • Syrop klonowy (2 łyżki)

Przygotowanie

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 50 oC. Do miski nakładamy cukier trzcinowy, drożdże, łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Całość odstawiamy na ok. 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy resztę cukru i mąki oraz wlewamy pozostałą część mleka. Dodajemy również szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy olej kokosowy. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut. Musi stać się gładkie i lśniące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Naczynie odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia ciasta.

Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i przekładamy na nią ciasto. Ponownie je wyrabiamy przez kilka minut i zaczynamy wałkować (grubość ok. 1 cm). Następnie wycinamy koła z pomocą okrągłej formy lub szklanki – dokładnie tak, jak przy robieniu pierogów. Na każdy krążek nakładamy łyżkę wcześniej przygotowanych powideł. Każdy pączek sklejamy i formujemy z niego charakterystyczną kulkę.

Tak przygotowane pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobrze będzie, jeśli na dno piekarnika włożymy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, co przyspieszy proces wyrastania pączków.

W tym czasie przygotowujemy garnek. W tym celu nalewamy do niego ok. 5 cm wody, a jego wierzch przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i mocno obwiązujemy, żeby to przykrycie dobrze się trzymało. Naczynie zakrywamy przykrywką i włączamy palnik, żeby zagotować wodę. Teraz wyjmujemy pączki z piekarnika i układamy je na gazie lub ściereczce na garnku, przykrywając pączki miską odwróconą dnem do góry. W ten sposób parujemy pączki przez ok. 5 minut.

Na koniec wystarczy w osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na lukier, którym ozdobimy przełożone na talerz pyszne fit pączki.

Powiązane posty