Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Indyjska raita 

dip

Dip ogórkowy o nazwie raita to propozycja z kuchni indyjskiej bardzo lubiana przez miłośników przekąsek i przystawek. Może przypominać smak chłodnika, choć jest pikantniejszy. Dip świetnie też nadaje się do pierożków, przekąsek warzywnych, a szczególnie do mięs. 

Składniki: 

  • duży zielony ogórek 
  • 1/2 l jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki świeżej mięty 
  • łyżka kminu 
  • ząbek czosnku 
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Obrany ogórek ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Siekamy listki mięty, a obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Teraz wszystko mieszamy z jogurtem tak, aby uzyskać odpowiedni kompleks smakowy. 

Teraz dodajemy ogórek i znów wszystko ponownie mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Tak przygotowany dip należy wstawić najpierw do lodówki. Powinien tam zostać 1 godzinę. Zanim zaczniemy serwować dip, najlepiej posypać go pieprzem cayenne. 

Powiązane posty