Dip ogórkowy o nazwie raita to propozycja z kuchni indyjskiej bardzo lubiana przez miłośników przekąsek i przystawek. Może przypominać smak chłodnika, choć jest pikantniejszy. Dip świetnie też nadaje się do pierożków, przekąsek warzywnych, a szczególnie do mięs.
Składniki:
- duży zielony ogórek
- 1/2 l jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżej mięty
- łyżka kminu
- ząbek czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obrany ogórek ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Siekamy listki mięty, a obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Teraz wszystko mieszamy z jogurtem tak, aby uzyskać odpowiedni kompleks smakowy.
Teraz dodajemy ogórek i znów wszystko ponownie mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Tak przygotowany dip należy wstawić najpierw do lodówki. Powinien tam zostać 1 godzinę. Zanim zaczniemy serwować dip, najlepiej posypać go pieprzem cayenne.