Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Duszona soczewica

Duszona soczewica

Przygotuj pyszne i pożywne danie, od którego nie będziesz w stanie się uwolnić. Duża ilość składników jest tylko pozornie straszna! W rzeczywistości nie ma tam nic niepokojącego ani trudnego do zdobycia.

Składniki

  • Zielona soczewica (1 puszka)
  • Ciecierzyca z puszki (200 gramów)
  • Pomidory pelatti (1 puszka)
  • Ząbek czosnku (3 sztuki)
  • Napój kokosowy (1 puszka)
  • Marchew (200 gramów)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Imbir kłącze (3 cm)
  • Strąk papryczki chili (1 sztuka)
  • Ziemniaki (1 sztuka)
  • Fasolka szparagowa mrożona (200 gramów)
  • Przyprawa garam masala (1 opakowanie)
  • Kmin rzymski (1 łyżka)
  • Natka kolendry (1 pęczek)
  • Orzechy nerkowca (100 gramów)

Przygotowanie

Siekamy czosnek, natkę kolendry i chili, a imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Następnie kroimy w półplastry obraną marchewkę i ziemniaki. Z fasolek ucinamy końcówki i kroimy każdą fasolkę na 3 równe części.

Do wrzącej wody wrzucamy przygotowaną fasolkę, ziemniaki i marchewkę. Gotujemy przez jakiś czas, ale niezbyt długo. Nie muszą całkowicie zmięknąć. W tym czasie w osobnym garnku podgrzewamy olej i podsmażamy chili, imbir, orzeszki, czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy do nich przyprawę garam masala i kmin rzymski. Ponownie chwilę czekamy, po czym dolewamy napój kokosowy i pomidory z puszki. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Tak przygotowany sos rozdrabniamy blenderem.

Do sosu dodajemy soczewicę i ciecierzycę. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Na koniec danie dekorujemy natką kolendry.

Powiązane posty