Przygotuj pyszne i pożywne danie, od którego nie będziesz w stanie się uwolnić. Duża ilość składników jest tylko pozornie straszna! W rzeczywistości nie ma tam nic niepokojącego ani trudnego do zdobycia.
Składniki
- Zielona soczewica (1 puszka)
- Ciecierzyca z puszki (200 gramów)
- Pomidory pelatti (1 puszka)
- Ząbek czosnku (3 sztuki)
- Napój kokosowy (1 puszka)
- Marchew (200 gramów)
- Cebula (2 sztuki)
- Imbir kłącze (3 cm)
- Strąk papryczki chili (1 sztuka)
- Ziemniaki (1 sztuka)
- Fasolka szparagowa mrożona (200 gramów)
- Przyprawa garam masala (1 opakowanie)
- Kmin rzymski (1 łyżka)
- Natka kolendry (1 pęczek)
- Orzechy nerkowca (100 gramów)
Przygotowanie
Siekamy czosnek, natkę kolendry i chili, a imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Następnie kroimy w półplastry obraną marchewkę i ziemniaki. Z fasolek ucinamy końcówki i kroimy każdą fasolkę na 3 równe części.
Do wrzącej wody wrzucamy przygotowaną fasolkę, ziemniaki i marchewkę. Gotujemy przez jakiś czas, ale niezbyt długo. Nie muszą całkowicie zmięknąć. W tym czasie w osobnym garnku podgrzewamy olej i podsmażamy chili, imbir, orzeszki, czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy do nich przyprawę garam masala i kmin rzymski. Ponownie chwilę czekamy, po czym dolewamy napój kokosowy i pomidory z puszki. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Tak przygotowany sos rozdrabniamy blenderem.
Do sosu dodajemy soczewicę i ciecierzycę. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Na koniec danie dekorujemy natką kolendry.