Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pesto z dyni 

pesto na stole

Jeżeli uwielbiasz drobne przekąski i przepadasz za konsystencją pasty kanapkowej, ten przepis może Cię zaskoczyć. Pesto z dynią, z dodatkiem masła orzechowego i przyprawy curry to dla wielu osób może być ciekawa innowacja smakowa. 

Składniki: 

  • 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni 
  • 1 łyżka oliwy extra vergine 
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini 
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie ciecierzyca, ale zalewy nie będziemy wylewać. Potrzebujemy kilka łyżek. Następnie przygotowujemy puree z pieczonej dyni, które powinno być ostudzone. Odciskamy je także na gazie, aby zapewnić jak największą gęstość. 

Teraz ciecierzycę wkładamy do pojemnika blendera. Zanim zaczniemy miksować, dodajmy jeszcze oliwę. Można też dodać 2 łyżki zalewy z ciecierzycy. Dzięki temu lepiej się będzie miksować. 

W momencie, gdy już ciecierzyca będzie rozdrobniona, dodajmy puree z dyni, masło orzechowe, obrany czosnek i przyprawy. Doprawiamy jeszcze pieprzem i solą, a następnie miksujemy na gładką konsystencję. 

Tak przygotowaną pastę przekładamy do pięknej miseczki i dekorujemy płatkami chili lub pestkami dyni. 

Powiązane posty