Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Fasolka z serem feta i orzechami

Fasolka z serem feta i orzechami

Błyskawiczny obiad na upalny dzień. To wegetariańskie danie sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki

  • Mieszanka mrożonej fasoli żółtej i zielonej – 450 g
  • Ząbek czosnku – 1 szt.
  • Skórka cytryny tarta – 0,5 łyżeczki
  • Chili płatki – 0,5 łyżeczki
  • Oregano suszone – 0,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Ser feta – 50 g
  • Orzech włoski – 50 g

Przygotowanie

Gotujemy fasolę w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przelewamy ją zimną wodą i delikatnie osuszamy. Drobno siekamy czosnek i przekładamy go na zimną patelnię. Dodajemy do czosnku startą skórkę cytryny, oliwę, oregano i chili. Przez kilka minut podgrzewamy całość, a następnie dodajemy do składników ugotowaną fasolę. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez ok. 1 minutę.

Przełożoną na talerze fasolkę z dodatkami dekorujemy pokruszonymi orzechami i serem feta.

Powiązane posty