Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Fudge pistacjowy z suszoną żurawiną

Znakomity deser, który zachwyci każdego. Fudge pistacjowy jest idealnym deserem sezonowym, ponieważ można wzbogacić go o dowolne owoce. Dzięki temu można dostosować go do aktualnych potrzeb. Jednocześnie nie musi być zawsze taki sam, a więc nie ma mowy o żadnej monotonii.

Składniki:
– Pistacje niesolone (130 g)
– Suszona żurawina (100 g)
– Mleko skondensowane (400 g)
– Biała czekolada (450 g)

Przygotowanie:
W pierwszym kroku odsypujemy 65 g pistacji i rozdrabniamy je w blenderze wysokoobrotowym. Następnie dodajemy całą białą czekoladę i ponownie blendujemy. Tak przygotowaną substancję odstawiamy na bok, ponieważ niedługo będzie nam potrzebna.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy w rondelku mleko skondensowane. Należy doprowadzić je prawie do wrzenia. Przelewamy je do pistacji i białej czekolady, po czym ponownie całość blendujemy. Tak powstałą masę przelewamy do miski, do której dodajemy również pozostałe pistacje i suszoną żurawinę.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, aby deser nie przykleił się do ścianek. Całą zawartość z blendera przelewamy do naczynia, które następnie wkładamy do lodówki. Fudge pistacjowy chłodzimy minimum przez 4 godziny. Po tym czasie jest gotowy do pokrojenia i podania.
W czasie blendowania można dodać do mieszanki dowolne owoce, które chciałoby się poczuć w deserze. Mogą to być chociażby truskawki czy borówki.

Powiązane posty