Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gorąca czekolada z czerwonym winem

Gorąca czekolada z czerwonym winem

Rozgrzewający napój, który doskonale sprawdzi się nie tylko jesienią czy zimą. Po ten przepis z pewnością sięgniesz znacznie częściej!

Składniki

  • 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5% (niebieski kartonik)
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 2 łyżki likieru amaretto lub syropu klonowego (ilość do smaku)

Przygotowanie

Do garnka wlewamy mleko i wino. Dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę, a następnie likier amaretto lub syrop klonowy. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Składniki muszą być ciepłe i dobrze połączone, ale nasz wywar nie może się zagotować. Zajmie nam to ok. 4 minut.

Tak przygotowaną czekoladę z czerwonym winem przelewamy do kieliszków lub filiżanek. Podajemy od razu po przygotowaniu, kiedy deser jest jeszcze ciepły.

Powiązane posty