Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grillowane szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią

Grillowane szaszłyki są kawałkami mięsa i warzyw nabitymi na szpikulec. Są idealnym, prostym i wybornym sposobem na poczęstowanie gości. Istnieje wiele sposobów na przyprawienie dania, dzięki czemu każdy może dostosować je do własnych preferencji. Poniższy przepis można modyfikować na wiele sposobów, na przykład poprzez zmianę warzyw i przypraw oraz dodatków.

Składniki:
– Filet z kurczaka (400 g)
– Cukinia (400 g)
– Młoda cebula (1 sztuka)
– Papryka (1 sztuka)
– Czerwona papryczka chilli (1 sztuka)
– Sok wyciśnięty z 1 cytryny
– Miód lub syrop klonowy (1 łyżka)
– Oliwa (4 łyżki)
– Suszone oregano (1 łyżeczka)
– Kurkuma (1 łyżeczka)
– Papryka w proszku (½ łyżeczki)
– Mielona kolendra (½ łyżeczki)
– Kmin rzymski (½ łyżeczki)
– Sól morska (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Umytą i obraną cebulę kroimy na ćwiartki, a z papryczki chilli usuwamy pestki i drobno siekamy. Paprykę, kurczaka i cukinię kroimy w nieco większą kostkę (aby łatwo nadziewała się na szpikulec). Całość wkładamy do pojemnej miski i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy resztę przypraw i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę i ponownie mieszamy.

Składniki naprzemiennie nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane mięso i warzywa grillujemy przez 12 minut (po 2-3 minuty z każdej strony). Następnie po upływie 10 minut delikatnie skrapiamy je sokiem z cytryny. Grillowane szaszłyki, po zdjęciu z rusztu, smarujemy odrobiną syropu klonowego lub miodu.

Powiązane posty