Kurczak jest popularnym wyborem w sezonie grillowym. Wdzięczny w przyrządzeniu, pyszny i łatwo dostępny. Jego mięso, jeśli zostanie odpowiednio potraktowane, zachwyci soczystością, delikatnym smakiem i subtelnym wędzonym aromatem.
Składniki:
– Kurczak (1 ½ kg)
– Cytryna (1 sztuka)
– Oliwa (60 ml)
– Kurczak z grilla – przyprawa
Przygotowanie:
Na początek mięso dokładnie oczyszczamy z błon i myjemy. Całość delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie rozcinamy na pół. Następnie mieszamy w misce przyprawę, cytrynę i oliwę. Tak powstałą substancją starannie nacieramy kurczaka. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy je dopiero 30 minut przed rozpaleniem grilla.
Kiedy rozpalimy grilla, ustawiamy brytfannę z około 1 ½ cm wody na porozgarnianym na boki brykiecie. Kładziemy kurczaka w naczyniu i pieczemy w ten sposób przez około 60 minut. Mięso po nakłuciu musi być miękkie. Po tym czasie wyjmujemy brytfannę, rozgarniamy brykiet i pieczemy kurczaka nad żarem aż do jego zarumienienia. Dla lepszego efektu można posmarować mięso sosem BBQ. Kurczak znakomicie smakuje jako samodzielne danie, chociaż jeszcze lepiej sprawdzi się w towarzystwie grillowanych ziemniaków i gotowanej kukurydzy.