Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Irish coffee

Przepis na kawę po irlandzku

Wiosna powoli dobiega końca i dni będą stawały się coraz chłodniejsze. Jest to znakomita okazja, żeby spróbować wyśmienitą kawę po irlandzku. Irish coffee jest idealnym drinkiem na jesienno-zimową pogodę.

Składniki:
– Zaparzona świeża kawa (1 filiżanka)
– Cukier (1 łyżeczka)
– Irlandzka whiskey Jameson (50 ml)
– Świeżo ubita śmietana
– Gorzka czekolada (odrobina)

Przygotowanie:
Na początek zaparzamy kawę w małej filiżance i odstawiamy ją na bok. Do osobnej filiżanki wsypujemy łyżeczkę cukru oraz wlewamy 50 ml whiskey. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie do tak przygotowanej whiskey z cukrem przelewamy zaparzoną wcześniej kawę.
Na wierzch irish coffee dodajemy bitą śmietanę (ilość wedle gustu), a jej wierzch przyozdabiamy niewielką ilość startej gorzkiej czekolady. Jest to niemal magiczny napój, który znakomicie sprawdza się w czasie jesiennych dni, ale również w najsilniejszą zimę.

Powiązane posty