Wiosna powoli dobiega końca i dni będą stawały się coraz chłodniejsze. Jest to znakomita okazja, żeby spróbować wyśmienitą kawę po irlandzku. Irish coffee jest idealnym drinkiem na jesienno-zimową pogodę.
Składniki:
– Zaparzona świeża kawa (1 filiżanka)
– Cukier (1 łyżeczka)
– Irlandzka whiskey Jameson (50 ml)
– Świeżo ubita śmietana
– Gorzka czekolada (odrobina)
Przygotowanie:
Na początek zaparzamy kawę w małej filiżance i odstawiamy ją na bok. Do osobnej filiżanki wsypujemy łyżeczkę cukru oraz wlewamy 50 ml whiskey. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie do tak przygotowanej whiskey z cukrem przelewamy zaparzoną wcześniej kawę.
Na wierzch irish coffee dodajemy bitą śmietanę (ilość wedle gustu), a jej wierzch przyozdabiamy niewielką ilość startej gorzkiej czekolady. Jest to niemal magiczny napój, który znakomicie sprawdza się w czasie jesiennych dni, ale również w najsilniejszą zimę.