Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Masło orzechowe

Przepis na masło orzechowe

Jesień jest takim okresem, w którym często chcemy sobie dogodzić na różne sposoby. Znakomitym, pysznym, a przede wszystkim zdrowym rozwiązaniem będzie masło orzechowe bez dodatku cukru. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nie jest skomplikowane. Tak przygotowany dodatek najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i sprawdza się jako śniadanie oraz kolacja. Można także przygotowywać kanapki z masłem orzechowym do szkoły czy do pracy.

Składniki:
– Prażone orzechy ziemne (1 szklanka)
– Prażone orzechy nerkowca (1 szklanka)
– Olej roślinny (1 łyżka)
– Sól (½ łyżeczki)

Przygotowanie:
Cały proces jest bardzo prosty i będzie wymagał jedynie blendera. Wsypujemy do niego orzechy i dokładnie mielimy na drobny pył. Najlepiej jest zacząć od niskich obrotów, a następnie przejść na średnie i wysokie. Kiedy orzechy będą już całkowicie rozdrobnione, do blendera dolewamy olej. Całość ponownie dokładnie miksujemy aż do momentu, gdy orzechy wypuszczą własny olej, a zawartość blendera zamieni się w jednolity krem. W tym momencie dosypujemy sól i ponownie przez chwilę blendujemy masę. Tak przygotowane masło orzechowe jest od razu gotowe do podania. Można je przechowywać przez ok. 1 tydzień w lodówce.

Powiązane posty