Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajecznica z chorizo

Jajecznica na talerzu, screen z YouTube

Delikatnie pikantna, a przy tym lekka i puszysta. Jajecznica z chorizo sprawi, że każdy poranek będzie znakomitym początkiem wspaniałego dnia. W zaledwie 10 minut przygotujesz idealne śniadanie.

Składniki

  • Jajko (4 sztuki)
  • Cebula dymka (2 łyżki)
  • Śmietana kwaśna (2 łyżki)
  • Chorizo (50 g)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od prostego przygotowania składników. Najpierw wbijamy do miski jajko i dokładnie je bełtamy. Następnie drobno siekamy dymkę, a chorizo kroimy w drobną kostkę. Teraz chorizo przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy do momentu wytopienia się tłuszczu. Kiełbasa musi być w tym czasie zarumieniona i lekko chrupiąca. Kiełbasę podsuwamy pod ściankę patelni, żeby zrobić miejsce dla pozostałych składników, ale nie zdejmujemy jej z naczynia.

W drugim kroku na tę samą patelnię wlewamy rozbełtane jajka. Powinny znaleźć się obok kiełbasy (a nie na niej). Smażymy całość przez 2-3 minuty i dopiero po tym czasie mieszamy jajka z kiełbasą. W tym momencie dosypujemy również szczyptę soli i pieprzu. Kontynuujemy smażenie do momentu ścięcia się jajek, które jednak nie mogą stać się suche.

Przygotowaną jajecznicę przekładamy na talerz, dodajemy do niej nieco posiekanej dymki, a całość mieszamy z kwaśną śmietaną. To pyszne śniadanie najwyborniej będzie smakować z chlebem pełnoziarnistym.

Powiązane posty