Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajecznica z kurkami

Jajecznica jest znakomitym pomysłem na śniadanie. Można ją przygotować w zaledwie 10 minut i nie są do tego potrzebne specjalne zdolności kulinarne. Jednocześnie można mieć całkowitą pewność, że posiłek wyjdzie doskonały i sycący.

Składniki:
– Jajka (5 sztuk)
– Świeże kurki (150 g)
– Cebula (1 sztuka)
– Masło (1 łyżeczka)
– Czosnek (1 ząbek)
– Natka pietruszki (1 łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Ustawiamy patelnię na dużym ogniu i wykładamy na nią masło. W czasie, kiedy będzie się rozpuszczać, kroimy cebulę w drobną kostkę. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez prasę. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dopiero wtedy dodajemy pokrojone kurki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszamy ogień na mały i dalej smażymy. Musimy przy tym pamiętać, aby potrawę co chwilę mieszać.
Następnie wbijamy do osobnej miski wszystkie jajka i delikatnie je roztrzepujemy. Najlepiej jest do tego użyć rózgi kuchennej, dzięki czemu jajecznica będzie bardziej puszysta. Całość przelewamy na patelnię i smażymy przez około 4-5 minut na małym ogniku. Po tym czasie jajecznica jest gotowa do podania.

Powiązane posty