Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka benedyktyńskie 

jajka na talerzu

Śniadanie lub lunch będzie bardziej pożywny, jeżeli danie będzie wzbogacone w jajko. Nie zawsze też musi to być jajecznica lub jajko sadzone. Ciekawą odmianą są jajka po benedyktyńsku, które prezentują się bardzo ładnie na talerzu. 

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 4 plastry wędzonego boczku 
  • 2 bułki kajzerki 
  • przyprawa w kostkach ze smażonej cebuli 
  • 1 łyżeczka octu 
  • 4 łyżki sosu holenderskiego 
  • koperek do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

Bułki należy pokroić na 2 cm kromki. Następnie zapiekamy je w piekarniku, ale przez chwilę. 

Boczek natomiast rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na chrupko. 

Teraz w rondelku musimy zagotować wodę z octem i odrobiną soli. Całość mieszamy i delikatnie wbijamy jajka do wody, gdy już zacznie się gotować. Powinny się gotować przez 2 minuty, a następnie wyjmujemy je cedzakową łyżką. 

Na tostach umieszczamy plasterki boczku i ugotowane jajka. Każdą z kromek polewamy sosem holenderskim. Na górze umieszczamy gałązki koperku. 

Powiązane posty