Oryginalne śniadanie w 15 minut. Zachwyć domowników znakomitą ucztą, która nie tylko dobrze wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Jajka po benedyktyńsku to gwarancja sukcesu w kuchni. Odkurz książkę kucharską i przygotuj proste danie, które może być serwowane w najdroższych restauracjach.
Składniki
- Kajzerki – 2 sztuki
- Jajko – 4 sztuki
- Boczek w plastrach – 4 sztuki
- Majonez – 4 łyżki
- Jogurt – 50 gramów
- Cytryna – 1 sztuka
- Przyprawa uniwersalna – 0.25 łyżeczki
- Mleko – 1 łyżka
- Musztarda dijon – 1 łyżeczka
- Ocet – 50 mililitrów
Przygotowanie
W misce mieszamy majonez, mleko, sok z cytryny, jogurt, przyprawę uniwersalną i musztardę. Wszystko mieszamy i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Następnie sos wyrabiamy trzepaczką do jajek.
W drugim kroku przecinamy na pół kajzerki i podpiekamy je na patelni. W tym czasie w garnku gotujemy litr wody z octem i szczyptą soli. Na tak przygotowaną wodę wbijamy jajka. Gotujemy je przez ok. 3 minuty. Jajka przekładamy do czystej wody, aby wypłukać nadmiar octu (dosłownie na kilka sekund).
Na patelni podsmażamy plastry boczku, a następnie przekładamy je na połówki bułek. Delikatnie przekładamy na nie jajka w taki sposób, żeby nie rozlało się żółtko. Całość polewamy przygotowanym sosem.