Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Oryginalne śniadanie w 15 minut. Zachwyć domowników znakomitą ucztą, która nie tylko dobrze wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Jajka po benedyktyńsku to gwarancja sukcesu w kuchni. Odkurz książkę kucharską i przygotuj proste danie, które może być serwowane w najdroższych restauracjach.

Składniki

  • Kajzerki – 2 sztuki
  • Jajko – 4 sztuki
  • Boczek w plastrach – 4 sztuki
  • Majonez – 4 łyżki
  • Jogurt – 50 gramów
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Przyprawa uniwersalna – 0.25 łyżeczki
  • Mleko – 1 łyżka
  • Musztarda dijon – 1 łyżeczka
  • Ocet – 50 mililitrów

Przygotowanie

W misce mieszamy majonez, mleko, sok z cytryny, jogurt, przyprawę uniwersalną i musztardę. Wszystko mieszamy i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Następnie sos wyrabiamy trzepaczką do jajek.

W drugim kroku przecinamy na pół kajzerki i podpiekamy je na patelni. W tym czasie w garnku gotujemy litr wody z octem i szczyptą soli. Na tak przygotowaną wodę wbijamy jajka. Gotujemy je przez ok. 3 minuty. Jajka przekładamy do czystej wody, aby wypłukać nadmiar octu (dosłownie na kilka sekund).

Na patelni podsmażamy plastry boczku, a następnie przekładamy je na połówki bułek. Delikatnie przekładamy na nie jajka w taki sposób, żeby nie rozlało się żółtko. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Powiązane posty