Niezwykle oryginalnym przepisem mogą być na pewno jajka z sherry. Tym daniem zawsze zrobimy wrażenie na znajomych niezależnie od tego, czy jest to ważna uroczystość, czy też nieplanowane spotkanie.
Składniki:
- 4 jajka
- 75 ml wytrawnego sherry
- kostka rosołowa wołowa
- 150 ml wody
- 30 g masła
- 6 gałązek bazylii
Sposób przygotowania:
Wodę razem z kostką rosołową wołową gotujemy do momentu, gdy powstanie bulion. Następnie mieszamy go z sherry. Teraz trzeba go zagotować na dużej patelni. Do gotującego się wywaru dodajemy gałązki bazylii.
Przychodzi kolej na jajka. Wbijamy po kolei wszystkie, a następnie gotujemy przez około 3 minuty. Podczas gotowania polewamy je wywarem.
Po tym czasie przekładamy je do miseczek. Powinny być podgrzane.
Poczekajmy, aż wywar odparuje do połowy, a następnie dodajmy zimne masło. To bardzo ważne, aby w tym momencie szybko je wymieszać do momentu, gdy zobaczymy, że powstał gęsty sos. Teraz możemy nim polać jajka.
Takie piękne danie dekorujemy jeszcze listkami bazylii. Jajka świetnie będą smakować z chlebem pszennym.