Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka z sherry 

jajka w misce

Niezwykle oryginalnym przepisem mogą być na pewno jajka z sherry. Tym daniem zawsze zrobimy wrażenie na znajomych niezależnie od tego, czy jest to ważna uroczystość, czy też nieplanowane spotkanie. 

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 75 ml wytrawnego sherry  
  • kostka rosołowa wołowa
  • 150 ml wody 
  • 30 g masła 
  • 6 gałązek bazylii 

Sposób przygotowania: 

Wodę razem z kostką rosołową wołową gotujemy do momentu, gdy powstanie bulion. Następnie mieszamy go z sherry. Teraz trzeba go zagotować na dużej patelni. Do gotującego się wywaru dodajemy gałązki bazylii. 

Przychodzi kolej na jajka. Wbijamy po kolei wszystkie, a następnie gotujemy przez około 3 minuty. Podczas gotowania polewamy je wywarem. 

Po tym czasie przekładamy je do miseczek. Powinny być podgrzane. 

Poczekajmy, aż wywar odparuje do połowy, a następnie dodajmy zimne masło. To bardzo ważne, aby w tym momencie szybko je wymieszać do momentu, gdy zobaczymy, że powstał gęsty sos. Teraz możemy nim polać jajka. 

Takie piękne danie dekorujemy jeszcze listkami bazylii. Jajka świetnie będą smakować z chlebem pszennym.

Powiązane posty