Znakomity przepis na eleganckie śniadanie, które przygotujesz w ok. 20 minut.
Składniki
- jajka – 6 sztuk
- przyprawa do spaghetti bolognese – 1 opakowanie
- świeży łosoś – 100 gramów
- cukinia – 1 sztuka
- seler naciowy – 1 sztuka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- otarta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. W tym czasie kroimy rybę w kostkę (ok. 1 cm). Dodajemy do niej skórkę z cytryny i oliwę. Mieszamy, po czym odstawiamy na bok. Teraz odcinamy 6 pasków cukinii, a z pozostałe warzywa (wraz z resztą cukinii) kroimy w kostkę, takiej samej wielkości jak łosoś.
Przyprawę do spaghetti gotujemy w rondelku z 500 ml wody. Po zagotowaniu dodajemy przygotowane warzywa i przez chwilę je podgrzewamy. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy pokrojoną rybę.
Teraz nacieramy tłuszczem jednoporcjowe naczynia do zapiekania, ich boki wykładamy plastrami cukinii, a następnie przelewamy do nich zawartość rondelka. Na wierzch każdego naczynia wbijamy 1 jajko. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Przed podaniem możesz ozdobić danie posiekanym szczypiorkiem.