Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka zapiekane z łososiem

Jajka zapiekane z łososiem

Znakomity przepis na eleganckie śniadanie, które przygotujesz w ok. 20 minut.

Składniki

  • jajka – 6 sztuk
  • przyprawa do spaghetti bolognese – 1 opakowanie
  • świeży łosoś – 100 gramów
  • cukinia – 1 sztuka
  • seler naciowy – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • otarta skórka z połowy cytryny

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. W tym czasie kroimy rybę w kostkę (ok. 1 cm). Dodajemy do niej skórkę z cytryny i oliwę. Mieszamy, po czym odstawiamy na bok. Teraz odcinamy 6 pasków cukinii, a z pozostałe warzywa (wraz z resztą cukinii) kroimy w kostkę, takiej samej wielkości jak łosoś.

Przyprawę do spaghetti gotujemy w rondelku z 500 ml wody. Po zagotowaniu dodajemy przygotowane warzywa i przez chwilę je podgrzewamy. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy pokrojoną rybę.

Teraz nacieramy tłuszczem jednoporcjowe naczynia do zapiekania, ich boki wykładamy plastrami cukinii, a następnie przelewamy do nich zawartość rondelka. Na wierzch każdego naczynia wbijamy 1 jajko. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Przed podaniem możesz ozdobić danie posiekanym szczypiorkiem.

Powiązane posty