Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Japoński bulion dashi 

Japoński bulion dashi 

Wykorzystanie tego bulionu w kuchni japońskiej jest powszechne. Dashi stanowi podstawę najrozmaitszych zup pochodzących z tego kraju. Charakterystyczną cechą jest morski aromat, ale delikatny. Wszystko dzięki algom konbu i suszonej rybie bonito, która nazywana jest katsuobushi. 

Składniki: 

  • płat alg konbu (kelp) ok. 10 x 15 cm 
  • 1,5 litra zimnej wody 
  • 20 g pasków suszonej ryby bonito – katsuobushi 

Sposób przygotowania: 

Z użyciem wilgotnej ściereczki albo ręcznika papierowego delikatnie przecieramy płat alg konbu. Następnie kroimy kilka kawałków i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i powoli gotujemy. 

Po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Algi wyjmujemy, ponieważ nie będą już potrzebne. Teraz dodajemy płatki bonito i znów całość gotujemy. Kolejny raz zestawiamy z ognia i czekamy, aż płatki opadną na dno. 

Następnie przelewamy bulion przez sito. Wówczas będzie już gotowy do wykorzystania, jeżeli chcemy przygotować jakąś japońską zupę. Może to być na przykład misoshiru lub ramen z owocami morza. 

Powiązane posty