Wykorzystanie tego bulionu w kuchni japońskiej jest powszechne. Dashi stanowi podstawę najrozmaitszych zup pochodzących z tego kraju. Charakterystyczną cechą jest morski aromat, ale delikatny. Wszystko dzięki algom konbu i suszonej rybie bonito, która nazywana jest katsuobushi.
Składniki:
- płat alg konbu (kelp) ok. 10 x 15 cm
- 1,5 litra zimnej wody
- 20 g pasków suszonej ryby bonito – katsuobushi
Sposób przygotowania:
Z użyciem wilgotnej ściereczki albo ręcznika papierowego delikatnie przecieramy płat alg konbu. Następnie kroimy kilka kawałków i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i powoli gotujemy.
Po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Algi wyjmujemy, ponieważ nie będą już potrzebne. Teraz dodajemy płatki bonito i znów całość gotujemy. Kolejny raz zestawiamy z ognia i czekamy, aż płatki opadną na dno.
Następnie przelewamy bulion przez sito. Wówczas będzie już gotowy do wykorzystania, jeżeli chcemy przygotować jakąś japońską zupę. Może to być na przykład misoshiru lub ramen z owocami morza.