Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Złote mleko

Japońskie złote mleko

Pyszny, a przede wszystkim wyjątkowo zdrowy napój, który Japończycy często spożywają na śniadanie. Chociaż nie jest specjalnie sycący, to wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Regularnie stosowany zmniejsza ryzyko zachorowania, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki:
– Mleko kokosowe 5-7% (400 ml)
– Korzeń imbiru (ok. 4 cm)
– Kurkuma (2 łyżeczki)
– Cynamon (½ łyżeczki)
– Miód (2 łyżki)
– Czarny pieprz (szczypta)
– Sól (mniejsza szczypta)

Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia imbiru. Następnie ścieramy go na drobnych oczkach tarki. W drugim kroku wsypujemy i wlewamy do miski wszystkie składniki poza miodem. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do niewielkiego rondelka. Ustawiamy naczynie na małym ogniku i podgrzewamy do ok. 60 oC. Ważne przy tym jest, żeby nie dopuścić do zagotowania się mleka, ponieważ nie tylko negatywnie wpłynie to na jego smak, ale przede wszystkim zmniejszy ilość witamin.
Na koniec złote mleko przelewamy do kubka, dodajemy do niego miód i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowany napój jest od razu gotowy do wypicia. Jeśli mamy na to ochotę, wierzch napoju możemy delikatnie przyozdobić niewielką szczyptą dodatkowej porcji cynamonu.

Powiązane posty