Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kalafior po grecku 

kalafior

Czy warto dodawać cynamon do warzyw? Tę przyprawę kojarzymy raczej z przepisami na ciasto lub ciastka, ale jak się okazuje, cynamon może także wzbogacić smak. Przykładem jest przepis na Kounoupidi Kapama, czyli kalafiora po grecku. 

Składniki: 

  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 małe kalafiory lub 1 duży 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 500 g pomidorów 
  • 1 krótka pałeczka cynamonu 
  • 1/2 szklanki wody 
  • sól 
  • pieprz 

Sposób przygotowania 

W rondlu najpierw należy rozgrzać oliwę. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeżeli się delikatnie podsmaży na złoty kolor, dodajemy czosnek. Dalej smażymy i po chwili dorzucamy kalafior wcześniej podzielony na różyczki. 

Składniki podsmażamy chwilę, ale należy sprawdzać, aby nie przypalić czosnku. Następnie przychodzi kolej na pokrojone w kostkę pomidory i cynamon. Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy wodą. Teraz wrzucamy pałeczkę cynamonu i gotujemy wszystko mniej więcej 20 minut. Składniki należy co jakiś czas zamieszać i kontrolować, czy kalafior już zrobił się miękki. 

Smakowite warzywne danie podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu. 

Powiązane posty