Znakomity wiosenny przepis na lekką kolację. Rozkoszuj się ciepłą kanapką.
Składniki
- Chlebek pita – 0,5 sztuki
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Minisałata rzymska – 1 sztuka
- Pomidor bawole serce – 1 sztuka
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki
- Oliwki zielone – 4 łyżki
- Olej – 1 łyżeczka
- Papryczka chili czerwona – 1 sztuka
- Tymianek świeży – 4 gałązki
- Ser halloumi – 250 g
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Sos tzatziki – 2 łyżki
Przygotowanie
Pitę przecinamy na pół, a liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki. Następnie kroimy ser i pomidory w plastry, a oliwki i ogórki w kostkę. Następnie ogórki i oliwki mieszamy z pokruszoną papryczką chili, posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i łyżeczką oleju.
Teraz na rozgrzanej patelni smażymy ser halloumi. Na każdy kawałek pieczywa nakładamy sos tzatziki, sałatę, gorący ser, pomidory i oliwki.