Znakomite śniadanie lub kolacja. Delikatne mięso podane ze świeżym pieczywem potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Kanapka z szarpanym łososiem to przekąska, której nie powstydzi się żadna restauracja.
Składniki
- Filet z łososia – 200 gramów
- Oliwa – 2 łyżki
- Przyprawa do ryb – 1 łyżka
- Dojrzałe awokado – 1 sztuka
- Przyprawa chili z cynamonem – 1 łyżka
- Mała cebulka – 1 sztuka
- Świeża kolendra – 1 pęczek
- Kromka chleba na zakwasie – 2 sztuki
Przygotowanie
Filet z łososia skrapiamy oliwą oraz posypujemy przyprawą do ryb. Mięso gotujemy na parze przez ok. 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i w miseczce rozgniatamy miąższ. Dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy razem z przyprawą chili.
Przygotowujemy 2 grzanki. Na jednej rozsmarowujemy awokado. Na paście układamy łososia, szarpiąc go delikatnie widelcem. Na wierzchu układamy kolendrę, dodajemy parę kropli oliwy i szczyptę przyprawy chili. Możemy zamknąć grzankę lub zrobić 2 osobne kanapki.