Prosty pomysł na znakomitą kanapkę ze stekiem i majonezem truflowym.
Składniki na 2 kanapki:
- 4 kromki chleba (np. z grubą i chrupiącą skórką na Guinnessie, razowego lub zwykłego bez dodatków)
- 150-200 g smażonej i pieczonej polędwicy wołowej
- 4 liście sałaty
Majonez truflowy:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżeczki oliwy truflowej
Sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
- 1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (do smaku)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy extra vergine lub majonezu
Przygotowanie
Polędwicę podsmażamy obustronnie, a następnie pieczemy ją w piekarniku. Przygotowujemy 2 osobne miseczki. W jednej mieszamy wszystkie składniki na majonez truflowy, a w drugiej łączymy składniki na sos musztardowy. Do obu dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Teraz 2 kromki chleba smarujemy majonezem truflowym, a 2 kolejne – sosem musztardowym. Na kromkach z majonezem układamy mięso i sałatę. Przykrywamy chlebem posmarowanym sosem musztardowym. Gotowe!