Dobre kanapki na śniadanie potrafią dodać energii na wiele godzin. Tym bardziej w przypadku, gdy wśród ich składników znajduje się pyszna pasta rybna.
Składniki
- Majonez (3 łyżki)
- Makrela wędzona (200 gramów)
- Jajka (2 sztuki)
- Ogórek konserwowy (2 sztuki)
- Pestki słonecznika (2 łyżki)
- Szczypior (0.5 pęczka)
- Papryka ostra w proszku, mielona (0.5 łyżeczki)
- Cytryna (0.5 sztuki)
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Następnie kroimy ogórka w kostkę, a szczypiorek siekamy. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni.
Teraz przechodzimy do ryby. Makrelę oczyszczamy z ości i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy do niej majonez i sok z połowy cytryny. Makrelę ugniatamy na pastę, a następnie dodajemy do niej wcześniej przygotowane składniki. Pastę doprawiamy papryką i szczyptą soli (jeśli jest potrzebna). Tak przygotowaną pastę rybną nakładamy na kromki chleba.