Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kaszotto z kurczakiem i grzybami leśnymi 

kasza

Kasze to ogromne bogactwo minerałów i witamin, które są niezbędne dla organizmu. Kaszotto z kurczakiem z dodatkiem podgrzybków i groszku zielonego stanowią znakomity pomysł na obiad.

Składniki: 

  • 200 g kaszy gryczanej 
  • pierś z kurczaka 
  • przyprawa do kurczaka 
  • 100 g świeżych borowików 
  • 8 sztuk podgrzybków suszonych 
  • 2 szalotki 
  • 100 g groszku zielonego mrożonego 
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 2 łyżki tartego parmezanu 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
  • świeży majeranek 
  • pieprz Czarny świeżo mielony 
  • 1 łyżka masła 

Sposób przygotowania: 

Kurczaka kroimy małą kostkę, dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Suszone grzyby natomiast zalewamy w miseczce gorącą wodą, przykrywamy i czekamy 15 minut. Następnie odsączamy i kroimy w cienkie paski. Pamiętajmy jednak, aby wywar pozostawić. Borowiki należy pokroić w plastry, a szalotkę w kostkę. 

Potrzebny będzie garnek, w którym rozpuszczamy masło i podsmażamy szarlotkę. Potem dodajemy pokrojone grzyby i smażymy wszystko przez chwilę razem. Teraz dorzucamy jeszcze pokrojonego kurczaka i znów smażymy. 

W kolejnym etapie wsypujemy kaszę do garnka i mieszamy z kurczakiem i grzybami. Potem wlewamy bulion, a także grzybowy wywar. Musimy całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Dorzucamy groszek i czekamy, aż podczas gotowania kasza wchłonie cały płyn. Jeżeli już tak się stanie, zestawiamy garnek z ognia. Przykrywamy i czekamy 10 minut. 

Gdyż upłynie 10 minut, do garnka dodajemy starty ser, śmietanę, listki majeranku i pieprzu. Kaszotto jest już prawie gotowe. Musimy jeszcze je tylko dokładnie wymieszać. 

Powiązane posty