Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kaszotto z czerwoną fasolą 

kaszotto

Kasze różnego rodzaju coraz częściej są widoczne w sklepach. To oznaka tego, że zaczynamy je doceniać z uwagi na wartości odżywcze i drogocenne minerały. Poza tym można z nich wyczarować najróżniejsze dania, a przykładem jest kaszotto z czerwoną fasolą. 

Składniki: 

  • 200 g kaszy pęczak 
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw – pomidorowe kaszotto z cukinią i papryką 
  • 2 pomidory 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 puszka warzyw w stylu meksykańskim 
  • chili 
  • 1 łyżka kminu rzymskiego 
  • 50 ml śmietany 18 % 
  • 50 g sera żółtego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 pęczek natki kolendry 

Sposób przygotowania: 

Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, a pomidorów w kostkę. A chili, czosnek i natkę kolendry siekamy. Ścieramy = także żółty ser. 

Czosnek razem z chili podsmażamy na oliwie. W momencie, gdy czosnek zacznie się rumienić, dorzucamy cebulę, a następnie, gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, kmin rzymski i kaszę. Wszystkie te składniki smażymy przez chwilę, a potem wlewamy 400 ml wody. 

Teraz gotujemy pod przykryciem do miękkości. To będzie trwać mniej więcej 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy warzywa z puszki, mieszankę ziół, ser i śmietanę wymieszaną ze 100 ml wody. Wszystko gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut tak, aby danie uzyskało właściwą konsystencję. 

Zanim kaszotto podamy gościom, sypiemy na górę posiekaną kolendrę. 

Powiązane posty