Kasze różnego rodzaju coraz częściej są widoczne w sklepach. To oznaka tego, że zaczynamy je doceniać z uwagi na wartości odżywcze i drogocenne minerały. Poza tym można z nich wyczarować najróżniejsze dania, a przykładem jest kaszotto z czerwoną fasolą.
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 1 opakowanie mieszanki przypraw – pomidorowe kaszotto z cukinią i papryką
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka warzyw w stylu meksykańskim
- chili
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 50 ml śmietany 18 %
- 50 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki kolendry
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, a pomidorów w kostkę. A chili, czosnek i natkę kolendry siekamy. Ścieramy = także żółty ser.
Czosnek razem z chili podsmażamy na oliwie. W momencie, gdy czosnek zacznie się rumienić, dorzucamy cebulę, a następnie, gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, kmin rzymski i kaszę. Wszystkie te składniki smażymy przez chwilę, a potem wlewamy 400 ml wody.
Teraz gotujemy pod przykryciem do miękkości. To będzie trwać mniej więcej 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy warzywa z puszki, mieszankę ziół, ser i śmietanę wymieszaną ze 100 ml wody. Wszystko gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut tak, aby danie uzyskało właściwą konsystencję.
Zanim kaszotto podamy gościom, sypiemy na górę posiekaną kolendrę.