Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kawa po kozacku

Kawa w czerwonej filiżance

Rozgrzewa, zniewala swoim niepowtarzalnym smakiem, a przy tym od razu stawia na nogi. Taka właśnie jest kawa po kozacku, a prosty przepis na nią sprawi, że zaczniesz przygotowywać ją z prawdziwą przyjemnością!

Składniki

  • Kawa rozpuszczalna (40 g)
  • Wino czerwone (500 ml)
  • Cukier (70 g)
  • Anyż gwiaździsty (4 sztuki)
  • Przyprawa korzenna (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Najpierw robimy grzańca, czy podgrzewamy wino wymieszane z cukrem i przyprawą korzenną. Nie dopuszczamy do zagotowania się wina! Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, przykrywamy go i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy 500 ml mocnej kawy.

Teraz ponownie podgrzewamy delikatnie czerwone wino (również nie doprowadzamy do wrzenia!). Następnie przelewamy je przez sitko do 4 kubków. Dolewamy do nich kawę i dekorujemy gwiazdkami anyżu. Resztę cukru podajemy w miseczce, żeby każdy mógł dosłodzić kawę według własnego uznania.

Powiązane posty