Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Koktajl tiramisu

Koktajl tiramisu

Niepowtarzalny, oryginalny, zachwycający, wyborny. To tylko kilka określeń na koktajl tiramisu. Prosty przepis i efekty, które zachwycą każdego. Wpraw swoich gościu w osłupienie i spraw, aby domagali się więcej.

Składniki

  • Kawa mielona
  • Cukier (1 łyżka)
  • Kakao (1 łyżeczka)
  • Likier amaretto (10 ml)
  • Likier kawowy (30 ml)
  • Śmietana 30% (150 g)
  • Biszkopty podłużne (1 sztuka)
  • Kostki lodu (2 sztuki)

Są to składniki na 1 porcję. Jeśli chcemy przygotować 2 albo 3, musimy pomnożyć każdy składnik przez 2 albo 3 (lub więcej, jeśli szykujemy większy poczęstunek).

Przygotowanie

Na początek zaparzamy espresso, które zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy do lodówki w celu schłodzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno 100 g śmietany 30%. Dodajemy do niej cukier i dokładnie mieszamy.

Następnie w shakerze (lub misie miksera) mieszamy kostki lodu, 30 ml likieru kawowego, 10 ml likieru amaretto, 50 g śmietany 30% i dodajemy do tego schłodzone espresso. W drugim kroku tak powstałą mieszankę przelewamy do wysokiej szklanki koktajlowej.

Tak przygotowany koktajl tiramisu dekorujemy zrobioną na początku bitą śmietaną, którą dodatkowo posypujemy odrobiną kakao. Koktajl podajemy z 1 podłużnym biszkoptem do przegryzienia.

Powiązane posty