Niepowtarzalny, oryginalny, zachwycający, wyborny. To tylko kilka określeń na koktajl tiramisu. Prosty przepis i efekty, które zachwycą każdego. Wpraw swoich gościu w osłupienie i spraw, aby domagali się więcej.
Składniki
- Kawa mielona
- Cukier (1 łyżka)
- Kakao (1 łyżeczka)
- Likier amaretto (10 ml)
- Likier kawowy (30 ml)
- Śmietana 30% (150 g)
- Biszkopty podłużne (1 sztuka)
- Kostki lodu (2 sztuki)
Są to składniki na 1 porcję. Jeśli chcemy przygotować 2 albo 3, musimy pomnożyć każdy składnik przez 2 albo 3 (lub więcej, jeśli szykujemy większy poczęstunek).
Przygotowanie
Na początek zaparzamy espresso, które zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy do lodówki w celu schłodzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno 100 g śmietany 30%. Dodajemy do niej cukier i dokładnie mieszamy.
Następnie w shakerze (lub misie miksera) mieszamy kostki lodu, 30 ml likieru kawowego, 10 ml likieru amaretto, 50 g śmietany 30% i dodajemy do tego schłodzone espresso. W drugim kroku tak powstałą mieszankę przelewamy do wysokiej szklanki koktajlowej.
Tak przygotowany koktajl tiramisu dekorujemy zrobioną na początku bitą śmietaną, którą dodatkowo posypujemy odrobiną kakao. Koktajl podajemy z 1 podłużnym biszkoptem do przegryzienia.