Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasta jajeczna

Kanapka z jajkiem

Czy można sobie wyobrazić idealną Wielkanoc bez wybornej pasty jajecznej? Z pewnością jest to trudne. Pyszna pasta jajeczna sprawdzi się jednak nie tylko w okresie świąteczny, ale również jako proste śniadanie dnia powszedniego.

Składniki

  • Jajko (3 sztuki)
  • Majonez (70 g)
  • Papryka mielona słodka (szczypta)
  • Szalotka (1 sztuka)
  • Ocet (1 łyżka)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Dodatkowo

  • Chleb wiejski
  • Rukola (20 g)
  • Sezam biały (1 łyżka)

Przygotowanie

Na początek gotujemy jajka na pół twardo (ok. 6 minut) z dodatkiem octu. Obieramy je ze skorupek i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w kostkę szalotkę, majonez, paprykę w proszku, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Możemy wzbogacić przepis także o świeży szczypiorek.

Na koniec smarujemy chleb pastą jajeczną, każdą kromkę posypujemy sezamem i przyozdabiamy rukolą.

Powiązane posty