Tradycyjne kluski leniwe z cynamonem są doskonałym wyborem na śniadanie albo obiad. Zachwycają nietypowym smakiem, a przy tym przygotujesz je z wyjątkową łatwością.
Składniki
- Twaróg (300 gramów)
- Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- Mąka pszenna (0.33 szklanki)
- Mąka do podsypania ciasta
- Jajko (1 sztuka)
- Cukier wanilinowy (10 gramów)
- Masło (3 łyżki)
- Bułka tarta (2 łyżki)
- Cynamon (1 łyżka)
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto poprzez energiczne wymieszanie mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego, twarogu przeciśniętego przez praskę, jajka i mąki pszennej. Następnie ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części, a z każdej z nich formujemy wałek. Następnie kroimy je w romby i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Przesypujemy na nią bułkę tartą i cynamon. Gotowe leniwe kluski przekładamy na talerz i polewamy gotową zasmażką.