Inspirowane czeską kuchnią knedliczki. Wyjątkowo delikatne mięso gotowane na parze zapewni niezapomniane doznania kulinarne!
Składniki
- Ziemniaki, najlepiej „stare” – 200 gramów
- Mąka pszenna – 50 gramów
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Jajko – 1 sztuka
- Mąka do podsypania
- Bułka pszenna – 200 gramów
- Mleko – 1 szklanka
- Sos pieczarkowy – 1 opakowanie
- Cebula – 1 sztuka
- Natka pietruszki – 0.5 pęczka
- Olej do smażenia – 1 łyżka
Przygotowanie
Pieczywo kroimy w drobną kostkę (ok. 0,5 cm) i namaczamy w mleku. W tym czasie gotujemy ziemniaki ze skórką w delikatnie osolonej wodzie (przez ok. 30 minut). Odcedzamy je, obieramy ze skórek i przeciskamy przez praskę. Kiedy przestygną, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki, oba rodzaje mąki i odciśnięte z mleka pieczywo. Wszystko dokładnie mieszamy. Szybko, ale krótko.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe knedle. Odstawiamy je na bok na kilka minut, żeby nieco przeschły. Następnie przekładamy je na sitko, na którym gotujemy je na parze przez ok. 15 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej 400 ml wody i sos pieczarkowy. Knedle przekładamy na talerze i podajemy polane sosem. Najlepiej będą się komponowały z duszonym mięsem.