Tapioka cieszy się ogromną popularnością i jest ku temu powód. Jest naprawdę wyborna. Szczególnie jeśli dobrze się ją przygotuje.
Składniki
Do tapioki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)
- 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru
- 4 nasiona kardamonu
Do sałatki:
- 1 duże mango
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego
- owoce jagodowe mrożone (w sezonie świeże) np. czarne porzeczki, jagody, maliny, porzeczki
- listki mięty
Przygotowanie
Gotujemy mleko w garnku, a następnie dosypujemy do niego tapiokę, cukier i ksylitol. Gotujemy bez przykrycia przez 20 minut, często przy tym mieszając. Tapioka musi zrobić się całkowicie przezroczysta. Pod koniec gotowania dodajemy również rozgniecione w moździerzu nasionka kardamonu. Mleko z tapioką przelewamy do małych szklaneczek deserowych. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia – pudding w tym czasie lekko stężeje.
W tym czasie obieramy mango i kroimy je w małą kostkę. Połowę uzyskanych kostek owocu przekładamy do rondelka razem z syropem klonowym i imbirem. Gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie rozdrabniamy je blenderem na w miarę gładką masę.
Do rondelka dodajemy pozostałą część mango i gotujemy całość jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowane owoce przekładamy do szklanek z puddingiem. Całość dekorujemy miętą i opcjonalnie również kawałkami świeżych owoców. Deser można podawać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.