Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kokosowy pudding z tapioki

Kokosowy pudding z tapioki

Tapioka cieszy się ogromną popularnością i jest ku temu powód. Jest naprawdę wyborna. Szczególnie jeśli dobrze się ją przygotuje.

Składniki

Do tapioki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)
  • 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru
  • 4 nasiona kardamonu

Do sałatki:

  • 1 duże mango
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego
  • owoce jagodowe mrożone (w sezonie świeże) np. czarne porzeczki, jagody, maliny, porzeczki
  • listki mięty

Przygotowanie

Gotujemy mleko w garnku, a następnie dosypujemy do niego tapiokę, cukier i ksylitol. Gotujemy bez przykrycia przez 20 minut, często przy tym mieszając. Tapioka musi zrobić się całkowicie przezroczysta. Pod koniec gotowania dodajemy również rozgniecione w moździerzu nasionka kardamonu. Mleko z tapioką przelewamy do małych szklaneczek deserowych. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia – pudding w tym czasie lekko stężeje.

W tym czasie obieramy mango i kroimy je w małą kostkę. Połowę uzyskanych kostek owocu przekładamy do rondelka razem z syropem klonowym i imbirem. Gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie rozdrabniamy je blenderem na w miarę gładką masę.

Do rondelka dodajemy pozostałą część mango i gotujemy całość jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowane owoce przekładamy do szklanek z puddingiem. Całość dekorujemy miętą i opcjonalnie również kawałkami świeżych owoców. Deser można podawać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.

Powiązane posty