Wyśmienity koktajl sernikowy, który można podać na Wielkanoc w czekoladowym zajączku. Jeśli chcemy go przygotować w formie tradycyjnej, to wystarczy przelać go do wysokiej szklanki. W wielkanocne święta pyszny koktajl podany w czekoladowym zajączku z powodzeniem zastąpi deser i zachwyci wszystkich gości!
Składniki
- Banan (1 sztuka)
- Cytryna (1 sztuka)
- Serek wiejski (200 g)
- Mleko (150 ml)
- Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- Zajączek z czekolady (większy)
Podane proporcje wystarczą na wypełnienie 1 zajączka z czekolady. Jeśli chcemy przygotować ich więcej, to odpowiednio zwiększamy ilość składników (x2 dla 2 porcji, x4 dla 4 zajączków etc.)
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania zajączka. Odwijamy z niego sreberko. Następnie wybieramy z szuflady najostrzejszy nóż i zamaczamy go we wrzącej wodzie. Stopniowo odcinamy 1 ucho zajączka wielkanocnego, co jakiś czas wycofując nóż i ponownie nagrzewając go w wodzie. Tym sposobem wykonamy płynne cięcia, a czekolada nie zacznie się kruszyć.
Teraz tniemy banana na mniejsze kawałki i przekładamy go do misy blendera. Dodajemy tam również mleko, ekstrakt waniliowy i serek wiejski. Do składników dosypujemy startą skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Całość dokładnie blendujemy. Następnie w obciętym uchu czekoladowego zająca umieszczamy lejek, przez który przelewamy koktajl sernikowy. Na koniec wystarczy podać do stołu pysznego zajączka wielkanocnego z umieszczoną w uchu słomką do picia.