Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Koktajl sernikowy na Wielkanoc

Koktajl sernikowy w czekoladowym zajączku wielkanocnym, screen z YouTube

Wyśmienity koktajl sernikowy, który można podać na Wielkanoc w czekoladowym zajączku. Jeśli chcemy go przygotować w formie tradycyjnej, to wystarczy przelać go do wysokiej szklanki. W wielkanocne święta pyszny koktajl podany w czekoladowym zajączku z powodzeniem zastąpi deser i zachwyci wszystkich gości!

Składniki

  • Banan (1 sztuka)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Serek wiejski (200 g)
  • Mleko (150 ml)
  • Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • Zajączek z czekolady (większy)

Podane proporcje wystarczą na wypełnienie 1 zajączka z czekolady. Jeśli chcemy przygotować ich więcej, to odpowiednio zwiększamy ilość składników (x2 dla 2 porcji, x4 dla 4 zajączków etc.)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania zajączka. Odwijamy z niego sreberko. Następnie wybieramy z szuflady najostrzejszy nóż i zamaczamy go we wrzącej wodzie. Stopniowo odcinamy 1 ucho zajączka wielkanocnego, co jakiś czas wycofując nóż i ponownie nagrzewając go w wodzie. Tym sposobem wykonamy płynne cięcia, a czekolada nie zacznie się kruszyć.

Teraz tniemy banana na mniejsze kawałki i przekładamy go do misy blendera. Dodajemy tam również mleko, ekstrakt waniliowy i serek wiejski. Do składników dosypujemy startą skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Całość dokładnie blendujemy. Następnie w obciętym uchu czekoladowego zająca umieszczamy lejek, przez który przelewamy koktajl sernikowy. Na koniec wystarczy podać do stołu pysznego zajączka wielkanocnego z umieszczoną w uchu słomką do picia.

Powiązane posty