Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Wątróbka na patelni, screen z YouTube

Prosty przepis na tradycyjną polską potrawę, czyli wątróbkę drobiową z jabłkiem i miodem. Przygotuj niezapomniany obiad, którego domownicy będą nieustannie się domagać!

Składniki

  • Wątróbka kurczaka (250 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Masło (40 g)
  • Ocet balsamiczny (50 ml)
  • Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
  • Rozmaryn świeży (32 g)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Jabłko czerwone (2 sztuki)
  • Miód (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Rozgrzewamy olej na patelni, po czym nakładamy na niego cebulę pokrojoną w grube piórka. Naszym celem jest nadanie jej złocistej barwy. Z tego powodu smażymy ją krótko, ale na największym ogniu i na naprawdę rozgrzanym tłuszczu. W środku ma pozostać częściowo surowo. Następnie przekładamy ją na talerz.

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy, przekładamy do miski i delikatnie skrapiamy olejem. Dodajemy do niej 2 gałązki rozmarynu (pokrojone na mniejsze części) i ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki. Całość posypujemy szczyptą pieprzu. mieszamy i odstawiamy na bok na ok. 20 minut. Po tym czasie wątróbkę przekładamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu, aż przybierze delikatnie brązową barwę (w środku powinna być delikatnie surowa). Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

Następnie zajmujemy się jabłkami. Kroimy je w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ponownie kroimy na mniejsze (ale nadal spore) kawałki. Układamy je na rozgrzanym oleju, który pozostał po smażeniu wątróbki. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Smażymy tak samo jak cebulę – krótko i intensywnie.

Teraz na tę samą patelnię dodajemy kolejną gałązkę rozmarynu, posiekaną papryczkę chili, masło, miód i ocet balsamiczny. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia się smaków. Po kilku minutach na patelnię dodajemy wątróbkę i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Po 3-4 minutach dodajemy również połowę przygotowanej wcześniej cebuli.

Na koniec zawartość patelni przekładamy na talerze. Obok wątróbki w glazurze (lub na nią) nakładamy również drugą połowę przygotowanej na początku cebuli oraz prażone jabłko. Całe danie polewamy glazurą z patelni i posypujemy szczyptą soli. Smacznego!

Powiązane posty