Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka faszerowane z szynką

Faszerowane jajka na Wielkanoc

Prosty i niezastąpiony przepis na Wielkanoc. Jajka faszerowane szynką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie sprawią trudności, a przy tym kuszą swoim aromatem i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki

  • Jajko (6 sztuk)
  • Serek śmietankowy (90 g)
  • Rzeżucha (50 g)
  • Szynka gotowana (50 g)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo (przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie). Następnie odcedzamy, polewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Teraz kroimy je na pół (wzdłuż) i usuwamy z nich żółtka, które rozdrabniamy i mieszamy w osobnej miseczce z serkiem śmietankowym. Dodajemy do mieszanki również 2/3 rzeżuchy oraz drobno podzieloną szynkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym ponownie mieszamy.

Farsz dzielimy na 12 części i z każdej nich formujemy niewielką kulkę. Umieszczamy je w połówkach jajek, a całość dekorujemy pozostałą rzeżuchą.

Powiązane posty