Koktajle lubi każdy, szczególnie jeżeli mają owocowe słodkie smaki. Nie zawsze jednak dorzucamy do nich składniki zdrowe. Ale na pewno warto to robić, szczególnie jeżeli chodzi o awokado, czy też jarmuż. Porcja takiego koktajlu to dodatkowy ładunek energetyczny i prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki:
- awokado – 0,5 szt.
- gruszka – 1 szt.
- jarmuż – 20 g
- malina – 60 g
- napój sojowy – 115 ml
- płatki owsiane – 1 łyżka
- syrop klonowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do przygotowania koktajlu potrzebny będzie poza powyższymi składnikami blender i wysoka szklanka.
Najpierw musimy przygotować awokado. Kroimy je na pół i wyciągamy pestkę. Gruszkę musimy natomiast dokładnie umyć i wykroić gniazda nasienne. Teraz kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki będziemy blendować. Wrzucamy więc do misy blendera gruszkę, awokado i wlewamy mleko sojowe oraz syrop klonowy. Dodajemy także płatki owsiane i garść jarmużu – najlepiej, aby był zmrożony.
Wszystkie te składniki powinny być bardzo dokładnie zmiksowane. Dopiero wtedy przelewamy je do szklanki i na koniec dekorujemy malinami.