Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kopiec kreta 

ciasto

To ciasto nie tylko ciekawie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Na pierwszy rzut oka rzeczywiście wygląda jak mały kopiec usypany z ziemi. Ciasto jest zresztą bardzo popularne, a w przypadku tego przepisu jego przygotowanie nie zabierze dużo czasu. 

Składniki:

  • ciasto czekoladowe 
  • 2 jajka 
  • 80 g masła 
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub gorzkiej 
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka 
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru 
  • 150 g (1 szklanka) mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżki czarnego kakao* lub naturalnego, ciemnego 
  • środek 
  • 4 banany 
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (b. zimna) 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 3 op. śmietan-fixów 

Sposób przygotowania: 

Jajka ogrzewamy w misce z ciepłą wodą. Z kolei w rondelku umieszczamy pokrojone masło razem z połamaną na kawałki czekoladą. Cały czas podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu, aż składniki się roztopią i powstanie gładka masa czekoladowa. Jeżeli tak się stanie, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy. 

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175°C. 

Jajka razem z cukrem ubijamy w misce, aż powstanie puszysta masa. W drugiej misce z kolei musi się znaleźć przesiana mąka. Dodajemy także proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 

Teraz do mąki dodajemy ubite jajka i masę czekoladową. Całość miksujemy na wolnych obrotach miksera. Mieszamy do momentu, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. 

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 25 minut. 

Gdy ciasto ostygnie, musimy wydrążyć środek, ale zostawiamy brzegi i spód. Ciasto, które wydrążymy, należy pokruszyć. 

Następnie obieramy banany i wzdłuż na pół. Układamy połówki na cieście i skrapiamy sokiem z cytryny. 

Zimną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixów do momentu, aż zrobi się sztywna. 

Teraz mieszamy śmietankę z okruszkami ciasta i wykładamy na banany. W ten sposób tworzy się kopiec. Na górę sypiemy resztę okruszków ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Powiązane posty