Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sushi futomaki

Sushi futomaki

Japońska kuchnia charakteryzuje się zdrowymi i pożywnymi posiłkami. Sushi futomaki można przygotować szybko, a wszystkie potrzebne składniki znajdzie się w większości supermarketów. Jest to tani i łatwy do przygotowania obiad, który zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki:
– Ryż basmati (1 szklanka)
– Olej kokosowy (1 łyżeczka)
– Woda (2 szklanki)
– Ocet winny (1 łyżka)
– Pstrąg łososiowy wędzony na zimno (100 g)
– Płaty nori (2 sztuki)
– Czerwona papryka (¼ sztuki)

Przygotowanie:
Do gotującej się wody dolewamy olej kokosowy i wsypujemy ryż basmati. Gotujemy go przez ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie odstawiamy całość na ok. 15 minut. Przez ten czas ryż skutecznie wchłonie wodę. W ten sposób będzie bardziej klejący, a więc idealny do przygotowania sushi futomaki.
Następnie do ryżu dodajemy ocet winny i całość dokładnie mieszamy. Garnek ponownie odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie kroimy paprykę w podłużne, cienkie plasterki. Teraz najlepiej, jeśli mamy matę bambusową, żeby ułożyć na niej 1 płat nori. Dopiero na nim równomiernie rozprowadzamy ryż, zostawiając po ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegów, które później będziemy kleić sushi. Na ryżu układamy płaty pstrąga i pokrojoną paprykę. Teraz zwijamy matę bambusową w taki sposób, żeby zawinąć jednocześnie płat nori. Jeśli nie mamy maty bambusowej, staramy się możliwie jak najrówniej zwinąć sushi ręcznie. Teraz puste brzegi płatu nori delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy je. Powstałą roladę kroimy na równe części. Drugi płat nori przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi futomaki najlepiej smakuje delikatnie maczane w sosie sojowym i z odrobiną wasabi.

Powiązane posty