Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Koreczki z szynką melonem i mozarellą 

Koreczki z szynką melonem i mozarellą 

Przekąski to coś, co uwielbiamy wszyscy. Szczególnie przydają się podczas towarzyskich spotkań. Nie może ich jednak zabraknąć, jeżeli przygotowujemy jakieś przyjęcie. Idealnie wówczas sprawdzi się poniższy przepis na koreczki składające się suszonej szynki, melona i mini mozarelli. Połączenie takich składników daje wspaniałą paletę smaków. 

Składniki: 

  • 1/2 melona 
  • 250 g opakowanie mini kuleczek mozzarelli 
  • 150 g szynki parmeńskiej, suszonej, prosciutto crudo 
  • bazylia 
  • zagęszczony lub zwykły ocet balsamiczny 
  • patyczki do szaszłyków do podania 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy przygotować melona. Trzeba go obrać. Najlepiej najpierw przekroić na pół, a potem na ćwiartki. Sprawdzonym sposobem jest krojenie pół księżyców, a następnie odkrawanie nożem wzdłuż miąższu. Potem można już go pokroić w kostkę. 

Z kolei suszoną szynkę kroimy w paski. 

Następnie na patyczki nadziewamy kawałki melona, a potem kulki mozzarelli razem z bazylią. Dodajmy jeszcze złożony paseczek suszonej szynki. 

Tak przygotowane wspaniale wyglądające przekąski pozostaje tylko estetycznie ułożyć na półmisku. Poza tym przed samym podaniem powinniśmy je skropić zagęszczonym octem balsamicznym. To jeszcze dodatkowo podkręci kompozycję smaków. 

Powiązane posty