Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety rybne

Kotlety rybne panierowane

Kotlety rybne są doskonałym i prostym sposobem na wprowadzenie rybiego mięsa do diety. Ryby są źródłem wielu cennych minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowie organizmu. Czasem jednak ich mięso wydaje się suche. Kotlety rybne są jednak soczyste i aromatyczne. Żeby osiągnąć znakomity efekt, wystarczy postępować zgodnie z poniższym przepisem.

Składniki:
– Filety z dorsza (500 g)
– Twarde masło (50 g)
– Kajzerka namoczona w mleku (1 sztuka)
– Czosnek (2 ząbki)
– Cebula (1 sztuka)
– Jajka (3 sztuki)
– Bułka tarta (100 g)
– Koperek (pęczek)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)

Przygotowanie:
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Następnie płuczemy i obieramy czosnek oraz cebulę. Kroimy je w drobną kostkę, a kajzerkę namaczamy w mleku i dokładnie odciskamy. Wszystkie te składniki mielimy w maszynce do mielenia (używamy sitka o średnich oczkach). Następnie do powstałej w ten sposób masy dodajemy jedno jajko, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 10 porcji.
Masło kroimy na tyle kawałków, ile jest porcji ryby. Następnie wszystkie kawałki masy rybnej formujemy w taki sposób, aby powstała kieszonka, do której wsuwamy masło. Do osobnej miski wbijamy pozostałe 2 jajka, a w kolejnym kroku obtaczamy w nich uformowane kotlety rybne. Następnie obtaczamy je w bułce tartej. Na ok. 40 minut przekładamy rybę do lodówki, żeby porządnie się schłodziła.
W ostatnim kroku rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy na niego kotlety z dorsza. Smażymy je po 2-3 minuty z obu stron, w taki sposób, aby przybrały złocisty odcień. Po zdjęciu ich z patelni układamy danie na ręczniku papierowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Powiązane posty