Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Wyjątkowo szybki i prosty przepis na pyszne spaghetti carbonara. Jego przygotowanie zajmuje do 10 minut, a przy tym gwarantuje sycący obiad. Jest to idealne rozwiązanie dla każdego, kto jest zmęczony i ma ochotę na przygotowanie czegoś łatwego oraz smacznego. Spaghetti carbonara będzie w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem.

Składniki:
– Makaron spaghetti (400 g)
– Śmietana 36% (100 ml)
– Żółty ser w wiórkach (do dekoracji)
– Przyprawa carbonara (1 opakowanie)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Najpierw zabieramy się za przygotowanie idealnego makaronu. W tym celu gotujemy go al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Gotujący się makaron warto odrobinę posolić. Po zagotowaniu odcedzamy go w durszlaku i polewamy zimną wodą. Tym sposobem kluski nie będą się ze sobą sklejać.
W czasie jak makaron się gotuje, przygotowujemy pyszny sos. Całą przyprawę carbonara przesypujemy do małego garnka i dolewamy do niej śmietanę oraz 150 ml wody. Całość doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 5 minut. Na koniec makaron i sos przekładamy do jednego garnka i dokładnie mieszamy. Spaghetti carbonara wykładamy na talerze, w których podamy obiad do stołu. Każdą porcję posypujemy serowymi wiórkami. Zamiast gotowych wiórków można zetrzeć również kostkę sera na tarce, a nawet położyć porwane plasterki żółtego sera.

Powiązane posty