Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe są popularnym polskim daniem przypominającym sznycel wiedeński. Jest to jedna z najczęściej przygotowywanych potraw w naszym kraju. Jej zaletami, poza wybornym smakiem, są również łatwość wykonania i niewielka ilość czasu potrzebna do spędzenia w kuchni.

Składniki:
– Schab bez kości (600 g)
– Mąka (2 łyżki)
– Bułka tarta (5 łyżek)
– Jajko (2 sztuki)
– Masło klarowane (6 łyżek)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Mleko (do namoczenia)

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy schab. W tym celu musimy ostrym nożem odciąć otoczkę z żyłki po zewnętrznej części mięsa, a następnie całość pokroić na 4 plastry. Schab kładziemy na desce i rozbijamy na cienkie filety. Używamy do tego specjalnego tłuczka z metalową główką zakończoną charakterystyczną kratką. Wielkość filetów nie ma przy tym znaczenia – mogą mieć nawet średnicę talerza. Tak przygotowane mięso musimy namoczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu przez przynajmniej 2 godziny (można również zostawić na noc).
Po namoczeniu wyjmujemy filety z mleka i osuszamy je papierowym ręcznikiem. W tym momencie można delikatnie doprawić solą i pieprzem, choć nie jest to konieczne ze względu na to, że przyprawy były już w mleku. W kolejnym kroku mięso obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Kiedy wszystkie filety ze schabu będą już gotowe, rozgrzewamy na patelni klarowane masło. Kotlety smażymy partiami po maksymalnie 2 sztuki. Najpierw na dużym ogniu przez 2 minuty z obu stron, a następnie na małym ogniu przez około 3 minuty, również z obu stron. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i w ten sam sposób smażymy kolejną partię na świeżym tłuszczu. Kotlety odsączamy na papierowym ręczniku, po czym są gotowe do podania. Najlepiej smakują z ziemniakami i kapustą lub mizerią, choć równie dobrze sprawdzi się sałatka z marchewki i groszku.

Powiązane posty