Jeżeli preferujemy konsumowanie tradycyjnych obiadów, na pewno podstawowym składnikiem są kotlety. Nie każdy jednak je mięso. Jak temu zaradzić? Można zrobić kotlety wegańskie, które po prostu zrobimy z wędzonego tofu.
Składniki:
- 300 g tofu wędzonego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 60 g bułki tartej
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól i popieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie miska. Wrzucamy do niej tofu i rozgniatamy widelcem. Można też je rozkruszyć w dłoniach. Cebula natomiast musi być bardzo drobno posiekana. Dodajemy ją do miski razem z sosem sojowym. Teraz wszystkie składniki trzeba wymieszać.
Do takiej masy dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, masło orzechowe i bułkę tartą. Należy teraz wszystko zagniatać dłońmi, aż składniki się połączą. Taka masa powinna być gęsta i lepka.
Do formułowania kotletów należy dłonie zwilżyć. Dzięki temu masa nie będzie się przyklejać. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Trwa to mniej więcej 3-4 minuty na każdej stronie.
Gotowe kotlety powinny być brązowe. Świetnie będą smakować z kaszą i surówką.