Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Malinowy krem 

krem

Wspaniały deser można przygotować szybko i wykorzystując niedużą ilość składników. Doskonale będzie smakować krem z malin. Jest delikatny i lekki. Jak przygotować malinowy krem na cieplejsze dni?

Składniki: 

  • 30 dag świeżych malin 
  • 5 dag cukru pudru 
  • 300 ml crème fraîche (lekko ukwaszona śmietana 36% tłuszczu) lub lekkiego zmielonego twarogu+ kilka łyżek do dekoracji 
  • kilka kropli aromatu waniliowego. 
  • 2 białka jajek 
  • listki malin, melisy lub mięty do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

Musimy zmiksować maliny i cukier, ale pamiętajmy, aby kilka owoców zostawić, ponieważ posłużą na koniec do dekoracji. 

Do miski wrzucamy crème fraîche. Następnie dodajemy aromat waniliowy, a także zmiksowane maliny. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać. 

Teraz musimy sparzyć wrzątkiem jajka i oddzielić białka. Następnie ubijamy je w drugim naczyniu na sztywno. Potem delikatnie przekładamy do miski ze śmietanką i malinami. Trzeba połączyć je ze sobą, uzyskując jednolitą masę. 

Tak powstały mus umieszczamy w ładnych salaterkach i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i dekorujemy kleksem serka, a także kilkoma malinami. 

Powiązane posty