Wspaniały deser można przygotować szybko i wykorzystując niedużą ilość składników. Doskonale będzie smakować krem z malin. Jest delikatny i lekki. Jak przygotować malinowy krem na cieplejsze dni?
Składniki:
- 30 dag świeżych malin
- 5 dag cukru pudru
- 300 ml crème fraîche (lekko ukwaszona śmietana 36% tłuszczu) lub lekkiego zmielonego twarogu+ kilka łyżek do dekoracji
- kilka kropli aromatu waniliowego.
- 2 białka jajek
- listki malin, melisy lub mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Musimy zmiksować maliny i cukier, ale pamiętajmy, aby kilka owoców zostawić, ponieważ posłużą na koniec do dekoracji.
Do miski wrzucamy crème fraîche. Następnie dodajemy aromat waniliowy, a także zmiksowane maliny. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać.
Teraz musimy sparzyć wrzątkiem jajka i oddzielić białka. Następnie ubijamy je w drugim naczyniu na sztywno. Potem delikatnie przekładamy do miski ze śmietanką i malinami. Trzeba połączyć je ze sobą, uzyskując jednolitą masę.
Tak powstały mus umieszczamy w ładnych salaterkach i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i dekorujemy kleksem serka, a także kilkoma malinami.