Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Paprykowe krążki z jajkiem i szynką 

papryka

To może być idealny pomysł na bardzo oryginalne i niezwykle atrakcyjne wizualnie śniadanie. Danie to ląduje jednak także nierzadko na stole w porze obiadowej. Jest bardzo pożywne no i naturalnie przepyszne. 

Składniki: 

  • 2 czerwone papryki 
  • 1 szklanka ryżu 
  • 300 gram szynki 
  • 100 g żółtego sera 
  • 6 jajek 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Gotujemy ryż, a ser i szynkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Po ugotowaniu ryżu mieszamy go z szynką i serem. 

Najpierw papryki należy umyć, a następnie kroimy je w poprzek na 3 części. Pamiętajmy, aby pozbyć się pestek i białych żyłek. 

Następnie papryki układamy na blaszkę, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Następnie warzywa napełniamy farszem na 2/3 wysokości. 

Teraz potrawa ląduje w piekarniku, który powinien być nagrzany do 180°C. Czas pieczenia to 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika papryki i wbijamy po jednym jajku do każdego krążka. 

Następnie ponownie muszą się znaleźć w piekarniku i pozostać tam przez kolejne 5 minut. Wówczas jajka się zetną. 

Powiązane posty