Znakomity i prosty przepis kulinarny na owoce morza. Wystarczy 5 podstawowych składników, żeby stworzyć naprawdę elegancką i wytworną przekąskę.
Składniki
- Krewetki – 24 sztuki
- Przyprawa uniwersalna
- Ząbek czosnku – 4 sztuki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Masło – 1 łyżka
Przygotowanie
Obieramy krewetki i usuwamy z nich jelito. Myjemy owoce morza. Następnie delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodajemy przygotowane krewetki. Po 2-3 minutach dolewamy dodatkowo sok z cytryny i nakładamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy przyprawę uniwersalną i wszystko dokładnie mieszamy. Od tego momentu smażymy jeszcze 3 minuty, po czym przekładamy krewetki na talerz.