Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kulki ryżowe z tuńczykiem 

kulki ryżowe

Kulki to idealna przekąska, po którą najchętniej sięgają goście przyjęć dużych i małych, a także bardziej lub mniej oficjalnych. Jeżeli chcesz zorganizować nieduży catering, to nie znajdziesz lepszego przepisu. Ryżowe kulki aż się proszą o to, aby je skonsumować. 

Składniki: 

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu 
  • zestaw przypraw do spaghetti Napoli 
  • 2 opakowania tuńczyka w oleju 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka Zielona 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 papryka chili czerwona 
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół kilograma bułki tartej 
  • koperek 
  • olej 
  • 1 cytryna 
  • 2 jajka 

Sposób przygotowania: 

Zestaw przypraw Spaghetti Napoli gotujemy z wodą i zostawiamy do ostygnięcia.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę i czosnek. Chilli należy posiekać. 

Teraz pokrojone warzywa podsmażamy na oleju. Powinny nabrać rumianego koloru. Potem przekładamy je do miski. 

Następnie dodajemy tuńczyka, ryż, sok z cytryny, przygotowany wcześniej sos na bazie przypraw przycinek, 2 żółtka z jaj i posiekany czosnek. Te wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż powstanie kleista masa. 

Teraz formujemy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. 

Gdy mnie ten czas, panierujemy kulki, otaczając najpierw w roztrzepanych białkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć należy je w głębokim oleju. 

Aby prezentowały się estetycznie, podajemy je przekłute wykałaczkami i położone na liściach sałaty. 

Powiązane posty