Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru tworzą niezwykłe połączenie, które sprawia, że ten kurczak jest prawdziwie wyjątkowy. Gotowy do zasmakowania!
Składniki
- Cukier brązowy (2 łyżeczki)
- Bulion drobiowy (250 ml)
- Cebula (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona (3 sztuki)
- Papryka czerwona (1 sztuka)
- Kurczak (filety z piersi – 4 sztuki, pałki – 600 g)
- Świeży imbir (20 g)
- Kolendra mielona (2 łyżeczki)
- Olej słonecznikowy (3 łyżki)
- Papryka zielona (1 sztuka)
- Papryka żółta (1 sztuka)
- Pomidorki koktajlowe (300 g)
- Sól (1 szczypta)
- Ryż basmati (200 g)
- Śmietana 30% (200 ml)
- Trawa cytrynowa (20 g)
- Czosnek (2 ząbki)
Przygotowanie
Usuwamy pestki z papryczki chili. Następnie obieramy i kroimy w dużą kostkę cebulę, imbir i czosnek. Z kolei trawę cytrynową oczyszczamy i usuwamy jej miękką część wewnętrzną. Trawę również grubo siekamy. Wszystkie te składniki rozcieramy w moździerzu (lub rozdrabniamy w blenderze). Mieszamy je z solą (1/2 łyżeczki), cukrem i kolendrą.
Następnie udka i pałki z kurczaka płuczemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną przed chwilą marynatą. Mięso wkładamy do miski pod przykryciem i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Teraz usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy warzywo w kostkę. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Wyjmujemy z lodówki mięso i dość mocno podsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni (z obu stron). Paprykę podsmażamy z pozostałym na patelni olejem. Ponownie dodajemy mięso na patelnię, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po 15 minutach dodajemy do kurczaka śmietanę i pomidorki koktajlowe, a całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Na koniec przekładamy na talerze ryż z przygotowaną zawartością patelni.