Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak chili po indyjsku

Kurczak chili po indyjsku, screen z YouTube

Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru tworzą niezwykłe połączenie, które sprawia, że ten kurczak jest prawdziwie wyjątkowy. Gotowy do zasmakowania!

Składniki

  • Cukier brązowy (2 łyżeczki)
  • Bulion drobiowy (250 ml)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Papryczka chili czerwona (3 sztuki)
  • Papryka czerwona (1 sztuka)
  • Kurczak (filety z piersi – 4 sztuki, pałki – 600 g)
  • Świeży imbir (20 g)
  • Kolendra mielona (2 łyżeczki)
  • Olej słonecznikowy (3 łyżki)
  • Papryka zielona (1 sztuka)
  • Papryka żółta (1 sztuka)
  • Pomidorki koktajlowe (300 g)
  • Sól (1 szczypta)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Śmietana 30% (200 ml)
  • Trawa cytrynowa (20 g)
  • Czosnek (2 ząbki)

Przygotowanie

Usuwamy pestki z papryczki chili. Następnie obieramy i kroimy w dużą kostkę cebulę, imbir i czosnek. Z kolei trawę cytrynową oczyszczamy i usuwamy jej miękką część wewnętrzną. Trawę również grubo siekamy. Wszystkie te składniki rozcieramy w moździerzu (lub rozdrabniamy w blenderze). Mieszamy je z solą (1/2 łyżeczki), cukrem i kolendrą.

Następnie udka i pałki z kurczaka płuczemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną przed chwilą marynatą. Mięso wkładamy do miski pod przykryciem i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Teraz usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy warzywo w kostkę. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Wyjmujemy z lodówki mięso i dość mocno podsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni (z obu stron). Paprykę podsmażamy z pozostałym na patelni olejem. Ponownie dodajemy mięso na patelnię, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po 15 minutach dodajemy do kurczaka śmietanę i pomidorki koktajlowe, a całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Na koniec przekładamy na talerze ryż z przygotowaną zawartością patelni.

Powiązane posty