Prosty pomysł na obiad. Filety z kurczaka w sosie maślano-cytrynowym zachwycą każdego smakosza.
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka – 400 g
- Sól i pieprz
- Oregano – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki lub 1 ząbek świeżego
- Jajko – 1 sztuka
- Tarty parmezan lub grana padano – 70 g
- Mąka – 1 łyżka
- Masło – 2 łyżki
- Oliwa extra – 1 łyżka
- Cytryna – 1 sztuka
- Bulion – 1/4 szklanki
- Natka pietruszki
Przygotowanie
Oczyszczone filety z kurczaka kroimy wzdłuż na 2 cieńsze części, a następnie rozdzielamy je na mniejsze filety. Wszystkie rozbijmy tłuczkiem. Doprawiamy je solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Teraz obtaczamy je w roztrzepanym jajku i parmezanie wymieszanym z mąką.
Na rozgrzaną patelnię przekładamy masło i oliwę. Filety z kurczaka smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony. Z cytryny odcinamy 3 plasterki (do dekoracji), a z pozostałej części owocu wyciskamy sok. Przelewamy go na patelnię z kurczakiem i dodajemy bulion. Wszystko gotujemy przez chwilę.
Danie przekładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i plasterkami cytryny. Gotowe!